Tietokirjailija Helka Pirinen kävelyllä
”Mitä vaativampi muutos, sinä enemmän tarvitaan tunneälytaitoja – muutosjohtaminen on hyvinvoinnin joustamista”, sanoo johdon valmentaja ja tietokirjailija Helka Pirinen.

6 vinkkiä esihenkilöille ja johtajille muutoksen johtamiseen

08.11.2024 12:15

Organisaatioissa toteutetaan nopealla syklillä muutosprojekteja, joiden tavoitteena on liiketoiminnan kehittäminen ja yrityksen kilpailukyvyn parantaminen. Projekti voi olla uuden liiketoimintastrategian luominen ja käytäntöön vieminen, yritysjärjestely, yrityksen muutosneuvottelut, toimintojen ulkoistaminen tai organisaatiokulttuuriin, prosesseihin tai tietojärjestelmiin liittyviä muutosprojekti.

Muutosprojekteja voi olla monia samaan aikaan. Muutokset sitovat yrityksen resursseja, ja ne vievät työpanosta ja -aikaa. Siksi muutosprojekteista tulisi saada kaikki hyöty irti. Muutosprojekteihin kohdistuu paljon odotuksia, mutta valitettavan ne eivät kuitenkaan tuota haluttuja lopputuloksia.

Muutosprojektin onnistumisen edellytyksenä ovat osaaminen projekti- ja ohjausryhmässä, tarkka projektisuunnitelma resursseineen ja aikatauluineen, selkeä hallintomalli ja pelisäännöt, johdon vahva tuki projektille, aktiivinen viestintä sekä systemaattinen projektin johtaminen.

Projektitiimillä tulee olla rohkeutta tehdä päätöksiä, joihin liittyy myös riskejä. Liialliseen konsensukseen ja kaikkia henkilöitä miellyttäviin päätöksiin pääseminen voi olla aikaa vievää, hankalaa ja turhauttavaa. Projektitiimillä tulee olla valta ja kyky tehdä päätöksiä. Monesti olisi parempi tehdä rohkea päätös ja kantaa riski kuin jatkaa loputonta keskustelua ja yrittää löytää kaikkia miellyttävä ratkaisu.

Organisaation muutosvalmiuden suunnittelu

  • Selkeä muutoksen syiden ja tavoitteiden määrittely: Mitä muutamme ja miksi? Mihin haluamme päästä, missä olemme nyt?
  • Selkeä muutoksen vastuuhenkilöiden roolien ja tehtävien määrittely: Kuka tekee ja mitä?
  • Muutoksen projektitiimin luominen: vastuut, tehtävät, roolit, toimenpiteet, omistajuudet, projektin hallinnoinnin pelisäännöt ja tapa toimia
  • Riskien analysointi ja määrittely
  • Viestinnän suunnittelu
  • Lopputulokset, jotka muutoksella halutaan saavuttaa
  • Sidosryhmien tunnistaminen ja määrittely: suunnitelma sidosryhmien rooleista ja tehtävistä
  • Toimenpidesuunnitelma sidosryhmien tehtävistä ja hyödyntämisestä prosessin aikana
  • Henkilöstön aktivointi: Miten saamme työntekijät mukaan?
  • Mittaaminen: Miten mittaamme saavutuksia?

Muutos onnistuu, kun sitä johdetaan systemaattisesti ja organisaation rakenteet tukevat muutosprosessia ja uutta tulevaa toimintamallia. Esihenkilö on muutoksen etulinjassa ja saa rohkeudellaan työntekijät mukaan muutokseen.

6 vinkkiä esihenkilöille ja johtajille muutoksen johtamiseen

  • Tee muutos houkuttelevaksi – Miksi muutos, mitä hyötyä siitä on teille tai asiakkaille?
  • Valmistautukaa! Ole umpirehellinen, tuo faktat, mahdollisuudet ja riskit esille.
  • Hyödynnä ihmisten kykyä innovoida! Tulevaisuus rakennetaan katsomalla uusien linssien läpi. Samalla luopukaa vanhasta, joka ei toimi.
  • Varmista keskijohdon kyvykkyys ja kypsyys viedä muutos läpi. Viestikapula ei saa pudota muutoksessa. Anna rohkeille ihmisille valtaa, näytön paikkoja! Moni ottaa ison kasvukäyrän johtajana muutoksessa.
  • Kehu, kiitä, palkitse, nosta onnistumiset esille. Vahvistat niin muutoksen toteutumisen. Loppusuoralla voi tulla väsymys – johtajan on oltava esimerkki ja sisukas. Resielienssi on voimavara. Älä panttaa tietoa, ole viestin tuoja!
  • Kommunikoi muutoksesta tärkeille asiakkaille. Johtaja on brändi. Aitous korreloi auktoriteettiin. Anna tietoa, ole spekeperson muutokessa – myös ajoitus on tärkeää! Mitä dataa, milloin ja kenelle.

**

MBA, FK Helka Pirinen on tietokirjailija, valmentaja, puhuja ja johdon neuvonantaja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus esihenkilöiden ja työyhteisöjen valmentamisesta niin Suomessa kuin ulkomailla.

Pirinen on toiminut johtotehtävissä kansainvälisissä yrityksissä. Hän on johtanut vaativia muutosprojekteja asiakasyrityksissä (KPMG, Capgemini Consulting). Helka Pirinen työskentelee toimitusjohtajana People & Leadership Consulting Oy:ssä. Pirisen erityisosaamista on muutosjohtaminen, tulevaisuuden johtaminen, tunneäly- ja vuorovaikutustaidot.

Kirjan kansikuva

Muutoksen tärkein tavoite on organisaatiokulttuurin ja käyttäytymisen muuttaminen, ja se tapahtuu vain yhteisellä ponnistuksella. Aito esihenkilö saa yhteyden ihmisiin

Kaikki johtaminen, myös muutosjohtaminen, on tänä päivänä hyvinvoinnin johtamista. Vaatimus keskijohdolle on kova. Esihenkilö muutoksen johtajana antaa keinoja erilaisten työntekijöiden johtamiseen ja vinkkejä itsensä johtamiseen.

Kirjoittaja Helka Pirinen

Aiheeseen liittyvää