Kuvassa Timo Savolainen.

5 vinkkiä: pysy kil­pai­lu­kykyi­se­nä nopeasti muuttuvassa tekoäly-ympäristössä

29.11.2024 10:28

Tekoäly on keskeinen osa sekä yksityisiä että julkisia palveluita. Silti vain harva toimia on vielä päässyt hyödyntämään sitä täysimittaisesti. Tähän on kolme syytä.

Ensimmäinen on mielikuvituksen ja ambition puute: yrityksissä ei ole riittävää visiota tekoälyn mahdollisuuksista, eikä silloin tekoälyä voida hyödyntää strategisesti. Toisekseen organisaatioista puuttuu tarvittavaa taitotietoa ja teknologiaosaamista. Kolmas ja ratkaisevin ongelma on johtamisessa ja skaalaamisessa – tekoälyä hyödynnetään vain pistemäisissä kokeiluissa, vaikka sen tulisi olla keskeinen osa organisaation strategiaa ja ydinliiketoimintaa.

Tekoälytransformaatio ei ole pelkkää tekniikkaa vaan vahvasti koko organisaation läpileikkaava muutosmatka, joka vie aikaa ja vaatii systemaattista johtamista. Se kattaa liiketoiminnan kaikki osa-alueet ja edellyttää organisaatiokulttuurin, prosessien, datan, johtamisen ja ennen kaikkea ihmisten sekä osaamisen uudenlaista integraatiota.

Tiedätkö, miten aloittaa liiketoiminnan tekoälykokeilut? Osaatko hyödyntää AI:n mahdollisuudet organisaatiossasi täysimääräisesti? Aloita näistä:

  • Johda tekoälytransformaatiota ihmislähtöisesti: Nimeä tekoälyvastuuhenkilöt ja muodosta monimuotoisia tiimejä tekoälyn implementointia ja kehittämistä varten.
  • Käynnistä ensimmäiset kokeilut ja mittaa niiden tuloksia: Valitse pilottiprojekteja, jotka kattavat eri toimintoja ja joilla on potentiaalia tuottaa nopeita tuloksia.
  • Johda kokeiluja systemaattisesti: Aseta AI-hankkeille selkeät mutta joustavat ja realistiset tavoitteet, jotka tukevat yrityksen laajempia strategisia päämääriä. Määrittele selkeästi, miltä onnistuminen näyttää kussakin projektissa.
  • Skaalaa onnistuneet kokeilut laajemmin käyttöön: Laajenna onnistuneita kokeiluja organisaation eri osiin. Näin pääsette vähitellen rakennetaan AI-infrastruktuuria ja hallintaprosesseja, jotka tukevat tekoälyn skaalaamista koko organisaatioon.
  • Optimoi niukat resurssit oikein: Keskity alkuun niihin AI-hankkeisiin ja ”matalalla roikkuviin hedelmiin”, jotka tarjoavat välittömästi arvoa. Arvioi säännöllisesti AI-projektien edistymistä ja tee tarvittavat säädöt henkilöresursseissa ja budjeteissa.

**

Timo Savolainen (DI, tietojohtaminen) on Suomen johtavia AI-strategisteja, rohkea liiketoiminnan sekä johtamisen uudistaja. Timolla on lähes 20 vuoden kokemus digitaalisen transformaation johtamisesta eri toimialoilla.

Kansikuva 3D

Hyödynnä tekoälyä strategisesti – rakenna kestävää kilpailuetua ja innovatiivisia liiketoimintamalleja

Kirja antaa mallit analysoida yrityksen data- ja osaamistarpeet sekä yksityiskohtaiset ohjeet tekoälyn käyttöönottoon, räätälöityjen AI-järjestelmien rakentamiseen ja budjetointiin. Lisäksi siinä tarkastellaan tekoälyn riskejä, eettisiä kysymyksiä ja EU-lainsäädäntöä sekä pohditaan esimerkiksi sirusodan ja humanoidirobottien vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan ja globaaliin talouteen.

Kirjoittaja Timo Savolainen

Aiheeseen liittyvää